Menü
Contact Verlanglijst Zoeken
Tandverlies

Tandverlies

Een analyse van alle mannen en vrouwen van 60 jaar en ouder toont aan dat een derde drager is van een gedeeltelijk of een volledig kunstgebit ten gevolge van tandbederf, periodontosis of ongelukken. Dit zijn de belangrijkste oorzaken van tandverlies. 

Dankzij moderne prothese-technologie kunnen ze allemaal deze tekortkoming verbergen, jedoch met de dagelijkse bezorgdheid dat het dragen van hun kunstgebit onopgemerkt blijft.  

In de volgende paragrafen helpt het Protefix® Onderzoeksdepartement u begrijpen wat er gebeurt na de extractie van tanden, en verschaft belangrijke antwoorden op vragen rond kunstgebitten. Tot slot worden ook een heleboel tips en adviezen gedeeld over hoe best om te gaan met uw kunstgebit.

De gevolgen van tandverlies

Na het verliezen van een tand ontstaat er een diepe wonde in uw kaak die moet helen en toegroeien. Er ontstaat een natuurlijke bloedprop in de wonde die verstrengelt met bindweefsel en verandert in bot. 

Na één of twee weken is de wonde bedekt met een beschermend slijmvlies. Het bindweefsel vormt een netwerk binnen de bloedprop.

Dit botvormingsproces (ossificatie) van de vorige wonde neemt ongeveer twee tot vier weken in beslag. In de loop van dit proces vormt de zogenoemde “pecten” (een kamvormig membraan) een beschermende laag. Het belangrijkste aspect is dat door het verlies van tanden de kaak haar robuuste structuur verliest. 

Een gradueel proces van botdegeneratie zet in. De kaakkam wordt lager en de vorm verandert. Dit proces kan jaren in beslag nemen, tegen verschillende snelheden in de boven- en onderkaak.

Dit proces resulteert in onvermijdelijke veranderingen in het slijmvlies. Het bindweefsel wordt dunner en meer vatbaar voor mechanische irritaties en drukpunten. Het slijmvlies krijgt meer neiging tot bloeden.