Menü
Contact Verlanglijst Zoeken
Uw prothese reinigen

Regelmatig en grondig reinigen is ook nodig bij valse tanden – ook al zullen ze geen last hebben van tandbederf! Door goed zorg te dragen voor uw prothese, en deze goed te onderhouden, zorgt u ervoor dat de prothese intact blijft en er goed blijft uitzien op termijn. Overblijvende tanden en mondslijmvlies kunnen ook slachtoffer zijn van onvoldoende zorg en onderhoud van uw prothese want tandplak en voedingsresten vormen de ideale broeihaard voor bacteriën.

Hieronder enkele handige tips voor een langdurig gebruik van uw kunstgebit zonder problemen!

Tandplak en tandsteen bij het dragen van een prothese

Over het algemeen moet uw prothese elke dag grondig gereinigd worden. Zachte tandplak kan ontstaan zowel op uw overblijvende tanden als op uw valse tanden wat uitmondt in de vorming van tandsteen. Van zodra de tandsteen gevormd en verhard is, is het quasi onmogelijk om deze te verwijderen met een tandenborstel. Meestal moet een tandarts een grondige reiniging uitvoeren. Als de prothese niet voldoende gereinigd wordt, kunnen zowel de individuele verbindingselementen die tot op de laatste millimeter aangepast zijn alsook het contactoppervlakte beschadigd worden door de tandsteen. Let op, het is niet alleen de prothese die problemen kan veroorzaken. Zo kunnen verborgen voedselresten slechte adem en tandvleesontstekingen veroorzaken.

Tips om uw prothese te verzorgen en te reinigen

Indien mogelijk probeer er een gewoonte van te maken om uw prothese onder lopend water te spoelen, idealiter na elke maaltijd. Houd hierbij enkel het stabiele metaal en de plastic onderdelen vast om te voorkomen dat uw prothese ongewenste schade oploopt.

Uw prothese moet ook éénmaal per dag grondig gereinigd worden met een tandenborstel. U kan ofwel gebruik maken van een conventionele tandenborstel, of nog beter, van een tandenborstel die speciaal ontworpen is voor kunstgebitten. Deze hebben sterkere haren, en zijn speciaal ontworpen om makkelijker bij moeilijk toegankelijke plaatsen te komen.

Het is tevens aangewezen om speciale tandpasta voor kunstgebitten te gebruiken. Tandpasta voor protheses bevat minder korrelige onderdelen dan conventionele tandpasta’s, en is hierdoor mild voor het oppervlakte van de prothese. Als alternatief kan ook een milde detergent gebruikt worden om de prothese te reinigen.

Bij het gebruik van een kleefcrème kunnen restjes blijven plakken op de prothese.  Als u deze niet met een tandenborstel en water kunt verwijderen,  haal deze dan weg met een in tafelolie gedrenkte wattenprop.

Stappen om het kunstgebit te reinigen:

  • Plaats indien mogelijk een zachte doek in de lavabo zodat uw prothese niet beschadigd raakt als u deze per ongeluk laat vallen. Spoel de prothese vervolgens onder lopend water. 

  • Reinig de prothese onder lopend water. Maak hierbij gebruik van een conventionele tandenborstel of van een speciale tandenborstel voor kunstgebitten.

  • Reinig de prothese vervolgens met een gespecialiseerde tandpasta voor kunstgebitten of een milde detergent. U kan eventueel ook een reinigingstablet gebruiken om uw prothese schoon te maken. Volg in dat geval nauwkeurig de instructies op. Somme reinigingstabletten voor kunstgebitten hebben ook een desinfecterende werking – maar indien verkeerd gebruikt kunnen ze ook schade aanrichten aan de buitenkant van de prothese. 

  • Als laatste stap moet de prothese grondig gespoeld worden onder lopend water.

    Zelfs als u elke dag grondig uw kunstgebit reinigt, dan nog raden tandartsen een regelmatige professionele reiniging aan, door het tandartsenteam of in een technisch tandlabo. Deze reiniging zal elke mogelijke schade ongedaan maken en zorgt ervoor dat de prothese aan een diepe reiniging onderworpen wordt. Hierdoor wordt de prothese vrijgemaakt van tandplak, tandsteen en verkleuring voor het finale polijsten om een zo glad mogelijk oppervlak te bekomen.

    Professionele reiniging is echter een bijkomende dienstverlening waarvoor particuliere betaling nodig is.